neděle 10. srpna 2014

Narozeninový Sachr

V červenci jsem na to tady trochu kašlala. Byla jsem pořád v práci a jedla jsem většinou tam u Číňanů, což opravdu nestojí ani za tu nejmenší zmínku. I své narozeniny jsem strávila v práci, ale oslavily jsme to s holkama mnou upečeným Sachrem. Sachr mám strašně ráda, protože už mě nebaví takové ty šlehačkové oříškové dorty z cukráren. Prostě čokoládový dort z kvalitní hořké čokolády ve spojení s domácí meruňkovou marmeládou je jedna báseň. Takže opožděně můj vlastnoruční narozeninový dort.

Sachr jsem dělala už několikrát a jsem si s ním celkem jistá. Takže už neudělám žádnou blbou chybu. Jako jednou jsem se tak strašně radovala, jak se mi povedlo ručně ušlehat sníh, že jsem do těsta zapomněla dát mouku a dort šel rovnou do popelnice, protože se celý propadl a rozpadl. Ale to se stalo jednou. Jinak je poměrně jednoduchý. Dělám podle Apetitu.

130g kvalitní hořké čokolády (dala jsem 80% Lindt)
135g másla pokojové teploty + na vymazání formy
150g moučkového cukru
6 vajec pokojové teploty
1 lžička vanilkového extraktu
110g krystalového cukru
125g polohrubé mouky
hrubá mouka na vysypání formy
300g meruňkové marmelády

Na polevu:
160g kvalitní čokolády - půl na půl hořká a kvalitní mléčná
200g krupicového cukru
Polevy mi vždy zbude, takže možno ubrat ingrediencí.

Čokoládu nalámejte na kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni. Za občasného (téměř stálého) míchání nechte vychladnout. Mezitím našleháte (ve větší míse) máslo, moučkový cukr, a potom po jednom zašleháváme žloutky. Nakonec přimícháte čokoládu a vanilkový extrakt.

V menší míse našleháte sníh z bílků s krupicovým cukrem. Sníh přidávejte k čokoládové směsi. Opatrně a pomalu, aby sníh nespadl. Poté přidáte mouku (!!!! přesně na tento krok jsem jednou zapomněla). 

Formu vymažte máslem a hrubou moukou a nalijte čokoládové těsto. 
Pečte při 200 stupních 15 minut, poté teplotu snižte na 180 a pečte 45 minut. I v originálním receptu je upozornění, že se dort uprostřed nafoukne, a tak se i stalo. Přes noc ho necháme ve formě vychladnout a pak ho vyklopíme na desku. 

V originálním receptu (viz apetit) se pracuje s rybízovou/meruňkovou glazurou. Já mám nejlepší zkušenosti s normální meruňkovou marmeládou, žádná glazura. Dort prostě rozříznu podélně, a rozříznutou plochu i potom vršek dortu a boky potřu meruňkovou marmeládou. Necháte ztuhnout. 

Čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni.
Cukr svařte se 125 ml vody a vařte asi 5 minut. Odstavte a až trochu vystydne, přimíchejte rozpuštěnou čokoládu. Takovou polevu necháte chladnout. Až začne tuhnout, znovu zahřejete - nevaříte. Pak přelijte celý dort i strany dortu polevou. Vše by mělo být dokonale pokryté. (Je z toho strašně moc bordelu a zbylo mi hrozně moc čokolády i když jsem přelívala dort několikrát.) Dort zase dáme vychladit, nejlépe přes noc. Takže je to vlastně práce na dva dny, no. :-) Ale je strašně dobrý. 




Yummmmmmyyyy,
Vanda


Žádné komentáře:

Okomentovat