středa 20. srpna 2014

Povidlové buchty

Užívám si předodjezdové chvíle s rodinou a domácí troubou a peču, dokud můžu. Taže bude zase trošku nálož receptů. :-) Posledně jsem nám doma udělala naše oblíbené povidlové buchty podle receptu od slovenské babičky, která už je bohužel skoro nedělá. Tak jsem se je naučila já, mimo jiné její recepty. :-)






Recept je z kila mouky, takže buchet jsem z toho měla dva plechy. Ale zmizely rychle, to žádné strachy. Z těsta se dá udělat cokoliv, buchty, pletýnky, kynuté koláče a tak dále.
1 kg polohrubé mouky
0,5 l mléka - dle potřeby na zředění až 0,7 l
2 dcl oleje
1 prášek do pečiva
špetka soli
kostka droždí/sáček instantního
4 lžíce cukru krupice

Nejdřív si uděláme kvásek - mléko zahřejeme, aby nebylo horké, jen teplé. Smícháme s droždím a cukrem a necháme přibližně 20 minut dělat kvásek. Přidáme mouku, olej, špetku soli a kypřící prášek. Všechno pořádně smícháme a promícháme. Těsta je hodně, takže na konci jsem si ho dala na pracovní plochu a zapracovala zbytek mouky rukama.
Necháme hodinu, klidně i víc, kynout.
Pak z těsta pomoučenou lžící děláme malé hromádky, které rozťápneme na placičky, brácha mi je plnil povidly, já je balila a dávala na plech. Pak jsem je potřela máslem a šoupla asi na 20 minut do trouby na 180 stupňů.

Dva plechy jsou dva plechy, ale stejně se po nich zaprášilo, ještě byly teplé.
Vanda

Žádné komentáře:

Okomentovat