23. 12. jsme si s mamčou dělaly punč k vaření slovenské vánoční kapustnice a patlání bramborového salátu
0,5 l červeného vína
0,5 l jablečného nebo jiného moštu
1,5 dcl rumu (dávala jsem tuzemák, protože je voňavý, když jsme punč dělaly asi potřetí, tuzemák došel, tak jsem dala bílý rum, taky to bylo moc dobré, a pak jsem zkusila i s metaxou a to bylo taky dobré)
citrónová a pomerančová šťáva (nebo džus) podle chuti
koření jako na svařák či vitana punč nebo mix co dům dá
Na Štědrý den jsem měla foťák respektive iPad někde v útrobách domu a vařila jsem společně s ostatními štědrovečerní jídlo, míváme takový československý mix - kapustnici jsme ohřáli, přidali halušky, uzené maso a klobásy, které se v ní vařily, jsme dali na talíř. Měli jsme lososa, brácha rybí prsty, a bramborový salát a hromadu cukroví už i z cukrárny, včetně padesáti lineckých, které koupil taťka.
30. 12. jsem už na žádné vánoční jídlo chuť neměla, a tak jsem udělala žemlovku a taky jsme otestovali nový popcorn maker, co jsme dostali. Super věcička, popcorn nemá šanci se spálit, jak mile se "vypufne", tak vyletí z popcornovače pryč.
Žemlovku jsem dělala ze 6 rohlíků
0,5 l mléka, ve 250 ml se namočí rohlíky a skládají se do vymazané formy, potřou se směsí tvarohu s vanilkovým cukrem, posypou jablky, zasypou skořicovým cukrem, pak znova rohlíky, tvaroh a jablka, nahoru přijdou rohlíky. Pečeme nevímjakdlouho na 180 stupňů, prostě dokud to nezezlátne, rohlíky ani jablka surové určitě nebudou.
Na Silvestra jsme si naplánovali menší přežíračku s Klárou, mým bráchou, Jiřím a Jiřím a Klařinými rodiči a mými rodiči. Naplánovaly jsme si, že uděláme:
žlutý meloun obalený v šunce od kosti
caprese jednohubky
domácí Klářinu bagetu tak nějak k tomu všemu
tatarák s topinkama
sushi
slimáky z listového těsta se sýrem, zakysanou smetanou a koprem
česnekové jednohubky
Jiří přispěl svou velkou troškou do mlýna ve formě obřího kusu čerstvě vyuzené slaniny
k pití všechno možné, ale hlavně nám brácha udělal náš (můj a Klářin) oblíbený Gimlet
Tatarák jsem dělala ze 300 g svíčkové, bez vejce, a maso jsem namlela, na nějaké škrábání jsem si netroufla, snad příště, protože na chuť byl opravdu dobrý, jinak recept mám z kuchařky od Romana Vaňka
přidala jsem olivový olej
sůl
pepř
chilli
cibuli
všechno podle chuti
Sushi dělal Klářin Jiří, takže s tím neporadím :-)
Slimáci
Na rozválené listové těsto natřeme směs kysané smetany (1 kelímek), česneku, kopru, celé pospyme tvrdým sýrem (já jsem dala goudu) a nivou, zabalíme, dáme na chvíli ven na mráz nebo do mrazničky a pak krájíme na plátky a dáme péct asi na 15 minut na 180 stupňů.
Gimlet
4 cl gin
2 cl limetové šťávy
třtinový cukr
soda
my jsme dělali okurkovou verzi, takže jsme ještě vzali kus rozkrojené okurky, nadělali z ní dřeň a vhodili do sklenice
Takže tak loňské a silvestrovské vaření a plácání, koláč a dnešní halušky dám do nového článku
Vaření a pečení zdar
Vanda
Žádné komentáře:
Okomentovat