To je on, mého srdce šampion
Tak tedy k surovinám a postupu:
Těsto:
25 dkg cukru krupice
10 žloutků (uf)
šťáva z 1 citronu
11 dkg solamylu
6 dkg hladké mouky
6 dkg polohrubé mouky
sníh z 10 bílků
Náplň:
0,5l mléka
1 vanilkový cukr
3 lžíce maizeny
15 dkg cukru moučka
1 máslo (uf)
Poleva (prostřední):
3/4 lahve Sunquicku a stejné množství vody
Poleva (horní):
25 dkg práškového cukru
2 lžíce horké vody (případně víc na zředění)
3 lžíce Sunquicku
Při práci je potřeba mít dostatek suchých mís a dalšího nádobí, je z toho strašně moc bordelu.
Ušleháme cukr se žloutky na pěnu, přidáme šťávu z citronu, solamyl, mouku a nakonec sníh z 10 bílků. No, oddělit z 10 vajec žloutky a bílky byl pro mě nadlidský úkol, takže nakonec za vlast padlo místo 10 vajec 13. :D Jedno vejce mi nějakým zázrakem spadlo na zem, což se mi v životě nestalo a u dalších dvou se mi narušil žloutek a už to nešlo oddělit - to se naopak stává velice často. Až překonáme tyto překážky, těsto rozdělíme na 2 části a pečeme každé zvlášť na 180 stupňů asi 20 minut, dokud není takové hezky zlaté.
Ještě nejlépe za tepla, ale ne tak abychom se spálili, musíme z obou těst sloupat horní vrstvu - prstama, nebo já jsem si na pomoc vzala jídelní nůž. A celý povrch sloupáme, aby byl povrch piškotu schopný nasát sirup. 3/4 lahve Sunquicku a stejné množství vody promícháme a rozdělíme na půlky. Touto směsí polejeme rovnoměrně obě těsta.
Mléko, vanilkový cukr a maizenu uvaříme na kaši. Ušleháme cukr s máslem a spojíme s vychladlou kaší. Náplň rovnoměrně rozetřeme po jedné půlce těsta, přiklopíme druhé těsto (uf) a polejeme polevou. Nad přiklápěním druhé půlky těsta jsem strávila asi půl hodiny. Pořád jsem se odhodlávala, ať už to tam mrsknu. Není to jednoduché, korpus je nasáklý a trhá se, takže do rukou si ho fakt vzít nemůžeme. Takže to šlo stylem plech připlácnout na plech. Doma opět nebyla žádá pomocná ruka. Korpus jsem samozřejmě přiklopila tak o 5 cm nakřivo, ale to jsem důkladným ťapkáním spravila a pak už jen polila polevou. Koláč je celkem náročný na suroviny, padne na něj celé máslo a jako v mém případě i víc než 10 vajec, což je celkem masakr. :-) Ale ta chuť a vzpomínky na dětsví, kdy ho prababička pekávala a já s radostí konzumovala. Naučila jsem se ho, až umřela, stylem samouk, a dokonce jsem dostala pochvalu, že student předčil svého učitele. :-)
Je výborný na velikonoce, protože je nádherně žlutý. Jo a Sunquicku existuje víc příchutí, používá se klasický pomerančový, je oranžový, ale po naředění hezky kuřátkově zežloutne.
Je božský.
Vanda
Žádné komentáře:
Okomentovat