(kurňa, lasagne se tak blbě fotí...)
Takže tedy budeme potřebovat:
12 ks lasagní
200g sýra na strouhání (i víc, čím víc sýra, tím líp - dala jsem eidam, goudu, nivu, klasika)
Na bešamel:
100g hladké mouky
100g másla
0,5 - 0,75l mléka - podle hustoty
sůl, špetka muškátového oříšku
česnek (dle libosti, já ráda víc, tak jsem dala asi 5 nebo 6 stroužků)
2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
Nejdřív si uděláme bešamel: Mouku nasypeme do hrnce a chvíli zahříváme, až začne mouka "vonět", nesmí zhnědnout, přidáme máslo, vytvoří se kašička, nalijeme mléko, nejdřív toho 0,5l a pak uvidíme podle hustoty případně přidáme. Vaříme, dokud z toho není taková hustší omáčka - hustota má asi taková, aby se ten bešamel pak dal hezky rozpatlat na lasagne. Odstavíme, přidáme rozmačkaný česnek a tuňáka (ten to zase trochu zahustí, takže tak nějak přiměřeně).
Lasagne krátce povaříme ve slané vodě s olejem. S mamkou jsme je většinou vařily všechny najednou, ale vždycky se slepily (:-/), takže když je vařím sama, tak si nachystám velký hrnec a kladu je do hrnce po jednom, jen na chviličku, aby trochu změkly, a takhle je dělám po jednom. V návodu je sice, že se nemusí vařit vůbec, ale já mám zapékací formu menšího průměru, než jsou lasagne, takže potřebuju, aby se tam lasagne daly nacpat, tudíž je potřebuju předvařit. Tak teda vaříme po jedné lasagni. :D Je to opruz, no...
Zapékací formu vymažeme máslem a nalejeme asi 1/4 bešamelu, prostě od oka, já jsem dala takové dvě velké lžíce/2 menší naběračky. Na vrstvu bešamelu poklademe 3 lasagne vedle sebe. A pak vrstvíme: bešamel, sýr, lasagne, bešamel, sýr, lasagne, bešamel, sýr, lasagne, bešamel, sýr.
Zapékáme v troubě asi 30 minut.
Obviously nemám úplně nejlepší formu na hranaté lasagně, ale nevadí, vejdou se tam, tak co
Mňam,
Vanda
Žádné komentáře:
Okomentovat