sobota 1. března 2014

Polévka z pečené mrkve se slaninovými krutony

Jelikož si kolegyně Anička koupila skvělou kuchařku z Alberta a stála pouhou stovku a mně se nechtělo všechny recepty, co mě zaujaly, fotit, tak jsem hned běžela a koupila si ji taky. Už tam mám asi tak na každé druhé stránce záložku, co všechno chci uvařit. Dnes jsem se tedy pustila do polévky z pečené mrkve se slaninovými krutony. Je hodně hustá, krémová, a moc dobrá.

Takže tedy recept je z Albert kuchařky:
700 g mrkve, oškrábané a nakrájené na "hranolky/špalíky"
2 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku i se slupkou
pár snítek tymiánu + na ozdobu 
kousek másla
cibule nasekaná nadrobno
700 ml kuřecího vývaru
6 lžic husté zakysané smetany
sůl, pepř

Krutony (udělala jsem víc, než je v receptu, měly velký úspěch):
5-6 plátku toustového chleba, každý plátek rozřezat na tři proužky
6 plátků slaniny
olivový olej

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Mrkev naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem (já jsem to trochu prohrábla rukama, aby se olej rovnoměrně rozprostřel), přidáme celé stroužky česneku a tymián. Pečeme 45 až 50 minut.

Když je mrkev upečená (mezitím jsem šla do obchodu pro kysanou smetanu), rozehřejeme zbylý olej (druhou lžíci nebo prostě od oka) spolu s kouskem másla v hrnci, přidáme cibuli a restujeme asi 10 minut. Pak přidáme upečený česnek vyloupnutý ze slupky, pečenou mrkev a zalijeme vývarem. Necháme 10 minut probublávat.
Uděláme si krutony.
Proužky chleba jsem naházela na plech, kam jsem nalila trochu olivového oleje a chlebíky jsem pootáčela, aby se olej dostal na všechny chleby a byly hezky křupavé. Kromě slaniny jsem dala na proužky chleba i plátek sýra a až potom obalila slaninou a dala péct asi na 10 minut do ještě 200stupňové trouby.


Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme 6 lžic kysané smetany a polévku podle chuti dosolíme a dopepříme. Polévku na talíři dozdobíme tymiánem a kysanou smetanou spolu s krutony.

Tohle je ta kuchařka, jsou ta opravdu zajímavé recepty, které chci vyzkoušet.


Dobrou chuť,
Vanda


Žádné komentáře:

Okomentovat