neděle 30. března 2014

Monkey bread

Minulý týden, když jsme přijeli z lyží, jsem se rozhodla, že upeču monkey bread. Je to sladké, s karamelem a oříšky, a je to moc dobré. Recept jsem použila ze scribbleru http://scribbler.cz/jidlo-2/monkey-bread-americky-opici-chleb/ a navedla mě na něj Markéta, která mi poslala odkaz na nezajímavý článek o sexistických reklamách, no ale hned pod tímto článkem se skrýval recept na tuhle dobrotu. Je z kynutého těsta, ze kterého se udělají kuličky a nasázejí se do bábovkové formy.
Tak tedy recept: 

Na těsto:
2 lžíce měkkého másla
2 lžíce rozpuštěného másla
240 ml teplého mléka (v receptu cca 50 stupňů, to samé voda, prostě ne horké)
80 ml teplé vody
50g cukru
1 balíček sušeného droždí
400g hladké mouky
2 lžičky soli

Na obalovací směs:
200g třtinového cukru
2 lžičky mleté skořice
100g rozpuštěného másla

Na karamel:
100g rozpuštěného másla
200g cukru
3 lžíce smetany
100g ořechů - dala jsem vlašské, pekanové naše velkovesnice nevede :-)

Postup:
Připravíme si kvásek z teplého mléka, vody, rozpuštěného másla, droždí a cukru. Do velké mísy vsypeme mouku se solí a až kvásek vzejde, nalijeme jej do důlku a vypracujeme těsto. Když už to nejde vařečkou, přesuneme těsto na vál a vypracujeme rukama.
Těsto přesuneme do mísy, která je vymazaná olejem, těsto v ní několikrát pootáčíme, ať je celé pokryté olejem. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo nebo vodní lázeň asi na hodinu kynout.

Mezitím něco děláme (je to poměrně časově náročné), a než uběhne hodina, připravíme si také obalovací směs. Do jedné misky dáme rozpuštěné máslo a do druhé skořici s cukrem.
Vykynuté těsto přesuneme na vál, vyválíme asi na 1 cm, a rozkrájíme (použila jsem takovou tu věcičku na krájení pizzy, s kolečkem) na čtverečky 8x8, mně jich z té placky vyšlo 10x10 a ničemu to nevadilo, jen naší malé bábovkové formě to trochu vadilo. Čtverečky od sebe oddělíme, aby se znova neslepily.
Teď přichází část, kdy by se mi bývala byla hodila pomoc, ale nějak se k tomu nikdo neměl, tak jsem se tam s tím crcala hodinu sama, nevadí.
Každý čtvereček musíme vyválet v ruce do kuličky, hodit do másla, aby se obalila celá kulička a pak ji hodit do směsi skořice a cukru a zase celou obalit. A pak obalené kuličky házíme do připravené vymazané bábovkové formy. Naházíme jich tam půlku. Pak je zasypeme půlkou ořechů, dáme druhou půlku kuliček, druhou půlku ořechů.

Kuličky mezitím vesele kynou dál, takže já jsem si nachystala ještě jednu menší bábovičkovou formu, protože kdybych to nechala jen v jedné, určitě by mi to celé uteklo a vyteklo na plech.
Přikryjeme formu/formy utěrkou a necháme ještě asi 50 minut kynout. Když jsem pekla, bylo už asi 9 večer, takže mi bylo jasné, že ten den už monkey bread asi neochutnáme.
Mezitím uděláme karamel. Na pánvi rozehřejeme máslo, cukr a smetanu. Za stálého míchání na mírném ohni necháme cukr rozpustit. Vaříme asi 3-4 minuty, pak odstavíme.
Až nám těsto vykyne, polijeme "chleby" půlkou karamelu (nebo klidně i celým) a zbytek si necháme jako omáčku (stejně jsme to jedli rovnou z formy, protože od toho je to nakuličkované, aby se to tak jedlo).
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a strčíme "chleby" dovnitř. Pečeme asi 30 až 35 minut.


Naštěstí ještě všichni nespali, až jsem tu dobrotu upekla a ochutnali jsme ještě za tepla, hezky rukama rovnou z formy. Kamarádka mi doporučila, ať to z formy vůbec nevytahuju a uždibujeme to rovnou z formy. Tak jsme to tak udělali. 
Jak by kombinace oříšků a karamelu mohla být špatná? ;-)




Dobrou chuť, Vanda

Žádné komentáře:

Okomentovat