středa 12. února 2014

Tartiflette

Dnes mám francouzský den - po cibulačce, respektive během toho, co se hodinu a půl restovala cibule - jsem udělala tenhle francouzský pokrm - zapékané brambory se smetanou, sýrem a slaninkou. S cibulačkou se to krásně doplňuje a je to trochu podobné, shodou okolností se do brambor také přidává jak suché bílé víno, tak rozmarýn.

Potřebujeme:
50 ml olivového oleje
1 cibuli, nakrájenou najemno
100 g anglické slaniny, já dala 200 g, protože prostě prodávali slaninu po 200 g kouscích - ničemu to nevadí
125 ml suchého bílého vína
V originálním receptu stojí 6 brambor, ale to je hodně abstraktní pojem, já dala brambor tak 10 - 12 menších, nakrájených na kostky - necháváme slupku
100 ml smetany ke šlehání - já dala celý kelímek 200 g, což je skoro 200 ml, a ničemu to nevadilo
250 g strouhaného sýra
rozmarýn

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Rozpálíme olej ve velké hluboké pánvi, přidáme cibuli se slaninou a restujeme, dokud cibule není měkká - asi 5 - 10 minut. Potom přidáme víno a necháme odpařit, asi 2 - 3 minuty. Přisypeme brambory (ano, potřebujeme dostatečně velkou pánev) a necháme asi 10 - 15 minut probublávat, pak dochutíme - sůl, pepř, rozmarýn.




Přendáme půlku brambor se slaninou a smetanou do vymazané zapékací mísy, posypeme půlkou strouhaného sýra, vsypeme druhou půlku brambor a posypeme zbytkem sýra. Pečeme 30 - 45 minut, dokud brambory nejsou měkké.

Recept mám odtud: http://www.ferdakost.com/2011/10/tartiflette-eating-france.html
Mmmm, yummy :-)
Vanda

Žádné komentáře:

Okomentovat