Na foto i s druhým chodem - brambory Tartiflette
Potřebujeme:
500 g žluté cibule
75 g másla
bobkový list
rozmarýn
1 dl suchého bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1l kuřecího vývaru - dala jsem o něco víc, ať je polévky víc :-) (z kostky :D pořád jsem se do toho "pravého" nepustila - a stejně je polévka skvělá i tak)
sůl, pepř
****
bageta
strouhaný sýr (dala jsem goudu a uzený eidam - jo, jsem ostuda, v receptu stojí Gruyére nebo Comté)
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme oloupanou a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Přihodíme pár bobkových listů a sypneme tam rozmarýnu. Za stálého míchání restujeme asi 5 minut, než bude cibule měkká. Snížíme plamen na co nejnižší stupeň - majitelé plynových "ploten" mají asi vyhráno, s tím pidiplamínkem to jistě půjde jako po másla - já dala stupeň 1 na keramické desce a bylo to taky v pohodě. Cibuli restujeme minimálně hodinu, aby cibule zkaramelizovala (já jsem vydržela restovat hodinu a půl, protože jsem mezitím připravovala druhé jídlo - Tartiflette - viz další recept). Občas samozřejmě promícháme.
Po hodině a půl (nebo i dřív) otevřeme láhev vína, nalijeme si 2 deci do skleničky a degustujeme a 1 deci nalijeme do cibule. Až se víno začne odpaří, zaprášíme cibuli moukou. Chvíli takto restujeme a přilijeme horký vývar. Polévku ještě asi půl hodiny prováříme (jojo, tahle polévka je hotová raz dva aneb jak strávit celý den u plotny :-)), potom dochutíme solí a pepřem.
Mezitím se mi pekly brambory. Nakrájela jsem bagetu na silnější plátky a posypala strouhaným sýrem a dala samostatně zapéct do trouby pod gril, ne v misce s polévkou, jak stojí v receptu od Lucie. Přišlo mi, že by se bageta příliš rozmočila, tak jsem si opečenou bagetu s rozteklým sýrem hodila do polévky až potom.
půl kila cibule, ani slzy netekly
cibule po hodině a půl, po hodině už se dost chytala, ale určitě by ještě nějaký čas zvládla
bagetky před pečením
Polévka je dokonalá!
Dobrou chuť,
Vanda
Žádné komentáře:
Okomentovat