Potřebujeme:
Vyjde toho cca na 25 koblih jako dle originálního návodu, ale těsto musíme o něco víc rozválet, víc na tenko, takže nebudou až tak "baculaté".
cca 250 ml 12% smetany - dala jsem 31%
40 g čerstvého droždí - dala jsem 4 lžičky instantního
500 g polohrubé mouky
2 lžíce krupicového cukru
40 g rozpuštěného másla
4 žloutky
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
nastrouhaná kůra u 1/4 citronu - dala jsem kupovanou, protože nemám citrón
1 lžíce rumu - hodí se voňavý tuzemák, ale ten padl na notné vaření punče před Vánoci, tak jsem dala bílý
špetka soli
tuk na smažení - použila jsem olej
apetit píše, že cca 250 g marmelády, já jsem prostě porcovala lžičkou rovnou ze sklenice a neměřila jsem to
Do 1/3 rozdrobíme (v mém případě nasypeme) droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. (cca 15 min) Ze zbývající smetany (přiléváme postupně), cukru, soli, másla, rumu, žloutků, kvásku, muškátového oříšku, citronové kůry a mouky zpracujeme měkké těsto. Necháme vykynout (nechala jsem kynout asi hodinu nad hrncem s teplou vodou).
Nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme na velkou placku, ne úplně tenkou, ale ne zas 1 cm tlustou, jak inzeruje apetit, to by těch koblih bylo 10, ne 25. Skleničkou vykrojíme kolečka, potřebujeme jich sudý počet. Každé kolečko trošku prsty rozťapkáme, aby mělo větší průměr, než sklenice. Pak na polovinu naplácáme marmeládu, přiklopíme druhou polovinou koleček a znova skleničkou vykrojíme.
Vykrájená kolečka
Rozpláclá kolečka
Jak říkám, některé se mi rozšklebily, ale většina se jich povedla. :-)
Jsem Vandina kobliha a sežeru vás.
Vanda
Žádné komentáře:
Okomentovat