Krémová
česnečka
5 palic
česneku
5 lžic olivového oleje
6 lžic másla
1 pórek, nakrájený najemno
2 cibule, nasekané najemno
5 lžic hladké mouky
1 l drůbežího vývaru
80 ml suchého sherry (nemusí být)
215 ml smetany ke šlehání
1 lžíce citronové šťávy
sůl
1 lžičky čerstvě namletého bílého pepře
2 lžíce nasekané pažitky
5 lžic olivového oleje
6 lžic másla
1 pórek, nakrájený najemno
2 cibule, nasekané najemno
5 lžic hladké mouky
1 l drůbežího vývaru
80 ml suchého sherry (nemusí být)
215 ml smetany ke šlehání
1 lžíce citronové šťávy
sůl
1 lžičky čerstvě namletého bílého pepře
2 lžíce nasekané pažitky
Zapnu troubu na 200 stupňů, naskládám česneky, kterým jsem
odřezala vrchní části, do vymaštěné zapékací misky. Dám péct na hodinu. Protože jsme vstávali asi v jedenáct, dala jsem česneky péct hned po snídani. Zatímco se peče česnek, koukám se na StarDance a udělám
krutony. Nakrájím pórek. Až bude česnek hotový, vytáhnu ho z trouby,
nechám trochu vychladnout. V hrnci rozpálím olej, přidám cibuli, pórek a
česnek, přidám pět lžic mouky, přiliju litr vývaru. Povařím chvilku, rozmixuju,
přiliju smetanu, chvilku povařím. Přidám sůl, pepř, pár kapek citronu. Jo a jak moc najemno nakrájíte cibuli a pórek je fakt jedno, protože se to pak rozimxuje stejně všechno. A videorecept je v archivu České televize.
A protože já jsem dělala polévku, langoše dostal za úkol Jiří. :-) Společnými síly dojdeme k cíli. :-)
Langoše
250 ml mléka
jedno balení droždí
hladká mouka + případně voda na zředění
lžička cukru
Z cukru, teplého (ne horkého, horké mléko kvasnice zabije) mléka a kvasnic udělám kvásek, nechám kvasit cca dvacet minut, pak přidám mouku a případně vodu, dokud to všechno nemá konzistenci nelepivého těsta. Smažim na dostatečné vrstvě oleje a pak osuším ubrouskem. My máme langoše nejraději s česnekem, tatarkou a sýrem. Přemýšlíme, že na příští pouti na Hovězí si otevřeme stánek s langošema. :-)
Mňam,
Vanda
Žádné komentáře:
Okomentovat